Dag 5 en 8 - 12-02-2020 t/m 13-02-2020
Blijf op de hoogte en volg Els
20 Februari 2020 | Suriname, Paramaribo
Vandaag hebben wij een vrije dag in Paramaribo en wij vertrekken om 09.00 uur. De kerken en sommige musea sluiten al om 14.00 uur. Ook de winkels sluiten om 16.30 uur. Wij beginnen met de Sint Petrus en Paulus Basiliek. De Basiliek is volledig van hout en is geverfd in zachte tinten. Ook van binnen is alles van hout. Niet ver hier vandaan staat een Synagoge. Alle hekken zijn op slot, maar tenslotte komt er een meneer om het hek voor ons open te doen. Vlak naast het hek is een klein museumpje met allerlei Joodse spullen. De Synagoge is een mooi wit gebouw en als wij naar binnen gaan zien wij dat de vloer bedekt is met zand. Ook op het spreekgestoelte ligt zand. Dit hebben wij nog nooit gezien. Een gids vertelt; Er ligt zand op de grond om geluiden te dempen. Als er mensen aan het bidden zijn worden zij niet afgeleid door allerlei geluiden. De buurman naast de Synagoge is een Moskee. Helaas is deze wel gesloten en kunnen wij niet naar binnen. Vanaf hier lopen wij naar Fort Zeelandia. De eerste dag in Paramaribo hebben wij wel de buitenkant bekeken, maar zijn niet binnen geweest. Het is nu een museum met gebruiksvoorwerpen van vroeger. Het is tijd om even te gaan lunchen. Wij gaan weer naar Zus en Zo, want hier hebben van de week lekker gegeten. Na de lunch bezoeken wij nog een boekenzaak en een souvenierszaak.
Dag 8 – 13-02-2020
Vandaag verlaten wij wederom Paramaribo om een aantal dagen in de Bush Bush te vertoeven. Als eerste gaan wij naar een brug bij Carolina. Deze brug was net af en werd aangevaren door een zandschuit. Hierdoor is de brug ingestort. Jaren later is er op een nieuwe plek een nieuwe brug gebouwd. We rijden door naar een school. Ook deze kinderen zitten nieuwsgierig naar de toeristen te kijken. De kinderen zingen nog een liedje en de juffrouwen willen met de groep op de foto. Het is maar goed dat wij weggaan, dan keert de rust weer terug in de klas. Hierna gaan wij naar de Jodensavanna. Dit gebied is één van de eerste Joodse nederzettingen. De eerste Joden die zich hier vestigden begonnen met de aanleg van suikerrietplantages. De ruïnes van de oudste synagoge in Zuid Amerika, de grafzerken van de Joden en de op deze plantage werkzame slaven zijn nog steeds zichtbaar. Op de graven staat een houten paal met daarop een dakje. Het ronde dakje zijn de vrouwen. De hoekige dakjes zijn de mannen. We zien nog een mooie vogelspin met oranje sokjes aan. Tenslotte rijden wij door naar Brownsberg op 500 mtr. hoogte. Brownsberg is een natuurreservaat gelegen in het Brokopondo district.
Aangekomen in Brownsberg in het Brokopondo district. Hier blijven wij 2 dagen logeren. Op de foto de bloem en de vrucht van een Ficus boom. De groep wordt verdeeld over twee huisjes met meerdere kamers. Er zijn kamers met een twee-persoonsbed en daarbij een-eenpersoons bed. Sommige kamers hebben alleen twee stapelbedden. Wij lopen naar een huis, waar je met de trap naar de slaapkamers gaat. Wij kiezen voor een slaapkamer met een stapelbed, maar hebben dan wel de slaapkamer voor onszelf. Dick gaat nog mee met de avondwandeling, maar ik ben moe en wil gaan slapen. Ik slaap beneden in het stapelbed en Dick gaat boven slapen. Als hij terugkomt van de avondwandeling slaap ik al. Hij klimt het smalle trappetje op om boven te slapen, maar zijn bed is best heel hoog van de vloer. Hij vindt het een beetje eng en we besluiten dat hij bij mij in bed komt liggen. Dat is toch wel een beetje nauw, maar vooral erg warm (we zijn ook geen 18 meer). Dan toch 's nachts de slaapkamer maar een beetje verbouwen. We pakken zijn bed en leggen het op de grond. Zo nu kunnen wij lekker slapen.